با نوجه به احتمال حضور حداقل یک دانش آموز کوررنگ در هر کلاس، بهتر است معلمین آگاهی های اولیه را در مورد کوررنگی داشته باشند. دانش آموزان کوررنگ ممکن است به عنوان “تنبل” و یا دانش آموزی با توان یادگیری ضعیف به اشتباه شناخته شوند.
با توجه به اینکه حتی اگر معلم از حضور دانش آموزی با اختلال تشخیص رنگ (کوررنگی) در کلاس آگاه باشد، شاید نداند که چگونه به این دانش آموز کمک کند. در این مقاله علاوه بر اطلاعات اولیه در مورد کوررنگی شما میتوانید با استفاده از تکنیک های ارایه شده عملکردی بهتری در این شرایط داشته باشید. ارایه شده توسط “خانه کورنگی“
کوررنگی چیست؟
کوررنگی یا اختلال تشخیص رنگ، یعنی کاهش توانایی تشخیص یرخی از رنگ ها، و یا تفاوت بین آنها. به عنوان مثال، برای برخی از افراد کوررنگ، یک توپ قرمز تیره می تواند به رنگ قهوه ای دیده شود، و یا رنگ بنفش به آبی دیده شود.
انواع مختلفی از کوررنگی وجود دارد که در مقاله “کوررنگی چیست” می توانید با عکس های ارایه شده درک بهتری از آن پیدا کنید.
بسیاری از مردم فکر می کنند هر کسی که به عنوان “کوررنگ” شناخته می شود همه چیز را سیاه و سفید می بیند مثل یک فیلم سیاه و سفید قدیمی. اما این یک تصور اشتباه است، در واقع اکثر افراد کوررنگ میتوانند خیلی از رنگ ها را ببینند ولی نه به گستردگی دیگران. کوررنگی کامل که یکی از انواع کورنگی است نسبت به دیگر انواع کوررنگی بسیار نادرتر است.
خطرات پنهان نادیده گرفتن تست های کوررنگی در کودکان و بزرگسالان
کوررنگی بسیار شایع است و بیش از 350 میلیون نفر در سراسر جهان به آن مبتلا هستند، از هر 12 مرد 1 نفر و از هر 200 خانم 1 نفر کوررنگ هستند. در هر کلاس درس حداقل یک کودک کوررنگ وجود دارد.
کوررنگی به دلیل تفاوت در نحوه واکنش یک یا چند سلول حساس به نور موجود در شبکیه چشم به رنگ های خاص ایجاد می شود. معمولا کوررنگی یک بیماری ژنتیکی و ارثی است.
علائم کوررنگی معمولاً تا زمانی که کودکان شروع به یادگیری نام رنگ ها نکنند آشکار نمی شوند.
جدیدترین روش های درمان قطعی کوررنگی
علایم کوررنگی و نحوه تشخیص کوررنگی
رایج ترین علامت کوررنگی استفاده اشتباه از رنگ ها و یا نام بردن اشتباه اسم رنگ ها می باشد. برخی از افرادی که کوررنگی خفیف دارند ممکن هست اصلا متوجه این موضوع نشوند و اشتباه گرفتن بعضی رنگ ها از نظرشان طبیعی باشد چون حتی افراد با دید نرمال هم گاها در مورد برخی رنگ ها نظر متفاوتی دارند.
- افراد کوررنگ معمولا قادر به تشخیص بعضی از طیف های رنگ قرمز یا سبز نیستند
- افراد کوررنگ ممکن است رنگ آبی را سبز ببینند و یا رنگ زرد را از قرمز تشخیص دهند
- در نوعی از کوررنگی فرد ممکن است رنگ زرد و یا سبز را بنفش و یا خاکستری ببیند
- در برخی از انواع کوررنگی ممکن است فرد به طور کامل یکی از رنگ های آبی، زرد، قرمز و یا سبز را نبیند
مشکلات دانش آموزان کوررنگ
در دوران کودکی، چالش ها برای کودکان مبتلا به کوررنگی از سنین پایین شروع می شود. رنگ نوعی ارتباط است که یکی از نقش های اصلی را در آموزش حافظه و شناخت اطلاعات در سیستم های آموزشی – مهدکودک ها و مدارس ایفا می کند.
انتظار میرود دانشآموزان جوان از سن 4 سالگی رنگها را بیاموزند و کسانی که به این مهارت تسلط ندارند ممکن است به اشتباه ناتوان در یادگیری قلمداد شوند و یا به سادگی به عنوان کودکان «بی توجه» یا «تنبل» برچسب زده شوند.
توانایی دیدن، نامگذاری و استفاده صحیح از رنگ ها برای بسیاری از فعالیت های مدرسه، تکالیف و امتحانات ضروری است. کوررنگی و عدم آگاهی معلم از کوررنگی دانش آموز می تواند باعث عقب ماندن کودک از موضوعات درسی شود.
دانش آموزانی که کور رنگ هستند ممکن است:
● با تکالیف یا پروژه هایی که نیاز به استفاده از رنگ دارند، مشکل دارند
● می توانند نسبت به کوررنگی خود احساس ناامیدی کنند
● به دلیل کوررنگی در معرض خطر آزار و اذیت دیگر دانش آموزان قرار بگیرید
● پیوستن به کلاس های هنری، ورزش و سایر فعالیت های فوق برنامه می تواند چالش برانگیز باشد
7 ویژگی برتر کوررنگ ها! محاسن عجیب کوررنگی
نقش معلمان برای دانش آموزان کوررنگ
دانشآموزان کوررنگ ممکن است در موضوعاتی که رنگها بخشی ضروری از یادگیری هستند عقب بمانند، و مطالعات تحقیقاتی اخیر نشان دادهاند که کوررنگی تأثیر عمیقی بر روانشناسی کودک دارد، اگر به خوبی درمان نشود. این بر اعتماد به نفس و عزت نفس کودک تأثیر می گذارد و فکر “متفاوت بودن” می تواند منجر به مشکلات رفتاری کودک مانند احساس خجالت و کناره گیری اجتماعی شود.
برای معلمان مهم است که از وضعیت کودک شما آگاه باشند تا محیط کلاسی مناسبی را فراهم کنند و مطمئن شوند که کودک تمام مواد لازم را با فرمول رنگی صحیح دریافت می کند. متأسفانه، اکثر معلمان در سراسر جهان در مورد “کوری رنگی” آگاه نیستند، یا به سادگی نمی دانند در مورد آن چه کارهایی باید انجام دهند.
با گذشت زمان، کودکان کوررنگ میتوانند راهبردهای مقابلهای را برای جبران تشخیص اشتباه رنگ ها ایجاد کنند (مثلا حفظ کردن اینکه چمن سبز است و رنگ چوب قهوه ای). ولی این موضوع سالها طول میکشد در حالی که اموزه دیگر نیازی نیست که زندگی دانشآموزان کوررنگ به طور غیرضروری دشوار و گیج کننده باشد.
- بر اساس یک تحقیق، از هر 10 دانشآموز کوررنگ، 4 نفر سعی میکنند از انجام تکالیف مدرسه و فعالیتهای مربوط به رنگها اجتناب کنند و تقریباً نیمی از آنها علاقه کمتری به نقاشی، طراحی، پیادهروی در طبیعت و سفرهای علمی به موزههای هنری دارند.
- نظرسنجیها نشان داد که بیشتر از 1 نفر از هر 3 دانش آموز کوررنگ میگویند که معلمان وقتی آنها نمیتوانند تکالیف مدرسه که مربوط به رنگ ها هست را درست انجام دهند از آنها ناامید شدهاند.
20 نکته در مورد کوررنگی که باید بدانید
10 سوال عجیبی که مردم از کوررنگها می پرسند
5 باور غلط در مورد کوررنگی
معلمان چگونه می توانند به دانش آموزان کوررنگ کمک کنند؟
اولین قدم این است که متوجه شوید کدام یک از دانش آموزان شما کوررنگی دارند. در صورتی که به اینترنت دسترسی دارید میتوانید از تست کوررنگی آنلاین که در سایت است استفاده کنید. راه دیگر نشان دادن تصویر زیر به دانش آموزان است (یک به یک) آنهایی که نمی توانند عددهای داخل شکل ها را ببینند به احتمال زیاد کوررنگ هستند و نیاز به تست کوررنگی دارند. شما باید به والدین آنها اطلاع دهید که آزمایش بینایی سنجی رنگ را انجام دهند.
مرحله دوم این است که بدانید و درک کنید که دانشآموزان کور رنگ چه رنگ هایی را میتوانند ببینند و چه رنگ هایی را نمیتوانند ببینند. برای این کارمیتوانید مقاله انواع کوررنگی را مطالعه کنید و یا با استفاده از جعبه مداد رنگی از دانش آموز بخواهید که رنگ های مشابه را دسته بندی کند. وقتی این کار انجام شد شما خواهید دید که مثلا سبز کم رنگ و زرد در یک گروه هستند، قرمز، قهوه ای و سبز تیره در یک دسته!
عموما دانش آموزان کوررنگ قادر به تشخیص بیشتر از 5 رنگ در جعبه مداد رنگی نیستند. این موضوع با توجه به نوع کورنگی آنها کاملا متفاوت است و شدت کوررنگی هم در آن تاثیر مستقیم دارد.
چه چیزی باعث کوررنگی می شود؟ علت کوررنگی
راهنمای کامل والدین برای کودکان کوررنگ
تکنیک های موثر در کلاس
- میزان نور در کلاس مهم است. نور زیاد، کم، نورلامپ و یا طبیعی می تواند بر تشخیص رنگ ها تأثیر مستقیم بگذارد. هر چه نور روشن تر باشد تشخیص رنگ آسان تر است. بهتر است دانش آموزان کوررنگ در معرض یک نور طبیعی خوب بنشینید (نور مستقیم و زیاد مفید نیست).
- رنگ اشیاء را به دانش آموزان کوررنگ آموزش دهید (علف سبز است، موز زرد است و غیره). دانستن رنگ چیزها می تواند به آنها در کارهای روزمره کمک کند.
- تمام وسایل کاردستی، مداد رنگی و کاغذ ها را برای دانش آموزان کوررنگ برچسب “اسم رنگ” بزنید. نوشتن اسم رنگ ها و چسبوندنشون روی وسایل مخصوصا مداد رنگی ها باعث میشود دانش آموز کوررنگ بتواند مستقلا رنگ درست را انتخاب کند. در مورد اینکه چه چیزهایی نیاز به برچسب اسم رنگ دارند میتوانید با خود دانش آموز صحبت کنید و یا با دیدن اشتباهاتش خودتون اسم رنگ ها را روی آن وسایل بنویسید
میزان توجه شما به دانش آموز دارای اختلال تشخیص رنگ نباید باعث متمایز شدن این دانش آموز نسبت به دیگران شود چون باعث ایجاد حس کامل نبودن ودارای نقص بودن میشود.
- بارنگ سیاه روی تخته وایت برد بنویسید و برای استفاده از رنگ های دیگر آنها را به صورت خط چین و یا نقطه ای بکشید که قابل تفکیک باشند. با استفاده از حاشور های مختلف میتوانید رنگ ها را از هم متمایز کنید.
- به همه دانشآموزان در مورد کوررنگی و انواع دیگر بینایی آموزش دهید. دانش آموزان کوررنگ ممکن است توسط دیگر دانش آموزان مورد تمسخر واقع شوند ولی وقتی این موضوع را درک کنند و یاد بگیرند راحتتر میتوانند آن را بپذیرید.
- به عنوان یک تیم کار کنید. دانش آموزان در کار تیمی میتوانند مسولیت های غیر مرتبط با رنگ ها را داشته باشند و از دیگر توانایی هاشون استفاده کنند.
- به دانش آموزان کوررنگ در آزمون هایی که مناسب کوررنگ ها نیستند کمک کنید. مثلا سوال ریاضی در مورد اینکه کدام دسته از اشکال زیر 3 تایی سبز هست؟ اگر یک 3 تایی قرمز یا قهوه ای در جواب ها باشد دانش آموز به راحتی گیج میشود و پاسخ را نمیداند.
- در ورزشها و بازیها (از جمله بازیهای رومیزی)، مطمئن شوید که دانش آموز کوررنگ میتواند ببیند چه کسانی در «تیم» او هستند. تصویر زیر تفاوت دید یک شخص کوررنگ را نشان میدهد.
- در کامپیوتر فیترهای مخصوص کوررنگی وجود دارد که میتواند به دانش آموز کوررنگ کمک کند. امروزه خیلی از بازی های رایانه ای هم از این ویژگی استفاده میکنند.
- زمانی که تکالیف نیاز به تشخیص رنگ ها دارند، یک همکلاسی را تعیین کنید تا به دانشآموزان دارای اختلال تشخیص رنگ کمک کند. مثال – کدگذاری رنگ کشورهای مختلف در نقشه جهان.
- در طول فعالیت های کلاسی با دانش آموزان کوررنگ صبور باشید. وقتی کودک راه خود را از طریق فعالیتهای خاص حدس میزند، ممکن است شما به علت طولانی شدن زمان انجام یک تمرین فکر کنید که دانش آموز به اندازه کافی تلاش نمیکند.
برای دریافت “راهنمای جامع کوررنگی برای معلمان در کلاس و مدرسه” به صفحه کتاب های راهنما مراجعه کنید
ارسال پاسخ